Terugblik op 2023…

Het jaar 2023  zit er bijna op. Dat betekent dat het tijd is om terug te kijken op het afgelopen jaar, maar ook om vooruit te blikken op het nieuwe jaar.

Inoek:
Het jaar 2023 zit er alweer bijna op en wat is het jaar voorbij gevlogen! Voor mij persoonlijk is was 2023 een enorm bijzonder jaar. De eerst helft van het jaar was ik zwanger en de tweede helft van het jaar waren mijn eerste maanden als moeder. En daarmee is 2023 voor mij het meest bijzondere jaar ooit en een jaar dat ik nooit zal vergeten. Moeder zijn is een prachtig avontuur. De combinatie met werk is soms pittig. Al met al moet je nog meer prioriteren. Maar ook het kennen van je energiegevers en -vreters is belangrijker dan ooit. Daarom heb ik dit jaar zelf veel gehad aan alle tips op deze website. Maar eerlijk is eerlijk, het lukte echt niet allemaal altijd, want nadenken en reflecteren wordt door de gebroken nachten soms best een uitdaging 😅. Ook op werkgebied was 2023 een mooi jaar: ik rondde mijn IC stage af, startte met mijn consulten stage, bezocht meerdere lesdagen en congressen en deed voor het eerst poli. Daarnaast werd ik de voorzitter van de assistenten, gaf een workshop op een congres met mijn JNIV commissie, kreeg goedkeuring om een pilot te starten in het ziekenhuis met diezelfde commissie, werd gevraagd om nog een jaar columns te schrijven voor de LAD, nam een podcast op, gaf praatjes en werd gevraagd onderwijs te verzorgen voor enthousiaste ANIOS in Naarden. Stuk voor stuk leuke dingen waar ik veel energie van krijg! Om nog maar te zwijgen over de mooie blogs die ik, samen met Iris en Renée, heb mogen schrijven voor de website. Ik ben een dankbaar mens.

Voor 2024 hoop ik evenveel te genieten van het moederschap, wat meer te slapen (🙊), meer mooie blogs en columns te mogen schrijven en wat vaker praatjes/onderwijs/workshops te mogen geven. En natuurlijk blijf ik jullie meenemen via Instagram. Voor nu wens ik iedereen hele fijne feestdagen en alvast een goed, gelukkig en bovenal gezond 2024!

Iris:
Mijn eerste volle jaar bij dokters die het anders doen zit er alweer op. Wat is dit snel gegaan. In augustus 2022 besprak ik met Inoek wat ik zou kunnen bijdragen aan de website en nu kijk ik terug op een heel aantal blogs en interviews. Aan het begin van het jaar wilde ik graag verschillende verhalen schrijven voor de website. Dat is goed gelukt. Ik heb leuke en interessante mensen mogen spreken. Ondanks dat de website in eerste instantie richt op jonge dokters die nog niet weten wat ze willen, merkte ik dat ik zelf ook geïnspireerd raakte door de verhalen die ik hoorde. Het doet me goed om breder naar het geneeskundevak te kijken, ook al weet ik dat ik huisarts wil worden. Om te weten hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn, verbreedt ook mijn eigen horizon, wat ik weer gebruik in mijn vak.

Als ik verder terugkijk op afgelopen jaar, dan zie ik dat ik grenzen heb verlegd op werkgebied. Ik heb een stage bij de SEH gelopen, waarbij ik totaal niet op mijn gemak was. Als co-assistent heb ik steeds korte periodes op de SEH gestaan, maar nooit voor langere tijd. Ik moest weer terug naar het ziekenhuis, cursussen volgen en snelle beslissingen maken over ziektebeelden die ik normaalgesproken juist naar het ziekenhuis stuur. Ik ben er vol voor gegaan, af en toe met een beetje gezonde tegenzin, maar ik probeerde er het beste van te maken. Uiteindelijk heb ik een leuke tijd gehad, waarbij ik veel inzichten heb gekregen wat ik weer kan gebruiken in het huisartsen vak. Daarnaast heb afgelopen jaar mezelf uitgedaagd met een differentiatie tijdens mijn opleiding: onderwijs maken en geven. Een verdiepende lessenreeks boven op mijn huidige opleiding met als doel om te ontdekken of mijn interesse in lesgeven klopt en of het iets is wat ik later met mijn werk als huisarts wil combineren. Ondanks dat het veel tijd van me vraagt, merk ik dat ik er ook juist energie van krijg. Bezig zijn met de theorie achter onderwijs en dat vervolgens te kunnen uitvoeren spreekt me erg aan. Ik ben blij dat ik deze, toch, spannende stap heb durven zetten.

Ik heb enorm veel zin in 2024. Er zal veel gaan gebeuren dit jaar! Ik ga trouwen met de liefde van mijn leven en zal afstuderen als huisarts.
Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een mooi, inspirerend 2024.

Renée:
Met een beetje heimwee kijk ik terug naar het begin van 2023, waarin ik me zo verheugde op het geweldige jaar dat eraan zat te komen. Sneller dan welk jaar dan ook vloog het helaas voorbij, maar gelukkig blijf ik achter met ontelbare onvergetelijke herinneringen. Heel graag wilde ik naar het buitenland, en alle plannen lukten: ik mocht 10 weken coschappen lopen bij de huisarts in Paramaribo, Suriname, om vervolgens 18 weken mijn wetenschapsstage te lopen bij de psychiatrie in Madrid. Het werden drukke tijden, waarin ik tussen alle tripjes naar de Surinaamse jungle, fietsrondleidingen door Madrid en Spaans lessen door af en toe vergat dat ik nog met het laatste jaar van mijn studie bezig was. Ik ontmoette geweldige mensen, leerde veel nieuwe culturen kennen en zag hoe de medische zorg eruit zag buiten Nederland en Europa. Ik leerde om minder op de klok te kijken (want dat had toch geen nut), at lekkerder eten dan ooit en zag een recordaantal mooie zonsondergangen. Ik interviewde leuke mensen en schreef blogs voor de website en, jawel, rondde mijn buitenlandstages succesvol af.

Hoewel 2024 ongetwijfeld minder roti, patatas bravas en zon voor mij in petto heeft, kijk ik toch erg uit naar dit jaar. Terug naar Utrecht, mijn laatste coschap lopen en dan eindelijk; mijn eerste baan! Hoewel ik een paar jaar geleden nog niet wist wat ik wilde, en stopte met mijn coschappen om tussendoor een master bestuurskunde te volgen, heb ik ondertussen heel veel zin om op zoek te gaan naar een baan. Daar heeft deze website me bij geholpen, en daarom vind ik het ook zo leuk dat ik samen met Inoek en Iris me hier afgelopen tijd voor heb mogen inzetten. Volgend jaar een nieuw jaar, waarin het tijd is voor nieuwe dingen. Daarom is dit is het laatste dat ik zal schrijven voor de website, en wil ik iedereen graag heel erg bedanken voor alle leuke interviews, voor het lezen en voor jullie leuke reacties!