Alle dokters zijn in het verleden coassistent geweest, maar sommigen lijken dat alweer totaal vergeten. Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat de coassistenten moeten voldoen aan de drie K’: koffie halen, krukje zitten en kop houden. Totaal onterecht natuurlijk, want coassistenten zijn de dokters van de toekomst. Maar wat kan je er als coassistent zelf aan doen om zoveel mogelijk te leren van je coschap?
Stel jezelf voor.
In het ziekenhuis werken vaak ontzettend veel mensen en iedereen heeft zijn of haar eigen taak. Aan de kleur van de jas en de lengte is soms iets van de taak en verantwoordelijkheden af te lezen, maar vooral heel vaak ook niet. Natuurlijk zou het leuk zijn als iemand vraagt wie je bent en wat je wilt komen leren of als een ander je voorstelt, maar stel dat dat niet gebeurt neem dan het heft in eigen hand!
Ken jouw leermethode.
Sommigen leren van het trucje afkijken, sommigen leren door het zelf te doen. Sommigen vinden het fijn om vragen te stellen en uitleg te krijgen, anderen leren meer door zaken zelf op te zoeken. Iedereen leert op een andere manier. Weet van jezelf hoe jij het beste leert en communiceer dit duidelijk met diegene waarmee je meeloopt.

Maak duidelijke leerdoelen en bespreek dit met de arts
(-assistent).
Wil je leren om zelf visite te lopen met de verpleeg- kundige? Wil je je verdiepen in een patiënt met een nierinsufficiëntie of wil je graag lichamelijk onderzoek doen en dit juist interpreteren? Wil je zelf een familiegesprek voeren of zelfs een slecht nieuws gesprek bijwonen of voeren? Of richt jij je op het oefenen van skills zoals een infuus of arterieel bloedgas prikken? Zorg dat je voor jezelf helder hebt wat je wilt leren en geeft dit aan, dan is de kans het grootst dat je jouw leerdoelen behaald hebt aan het einde van je coschap.
Ken je grenzen en vraag hulp.
Het is oké als je iets (nog) niet weet of iets (nog) niet kunt, je bent er om te leren! Maar zorg wel dat je dit niet probeert te verbergen omdat je je dom voelt maar juist om hulp vraagt. Je zult merken dat wanneer je duidelijk communiceert over wat je wel en niet kunt en je grenzen aangeeft, de arts-assistent je veel meer durft te laten doen. Voor arts-assistenten kan het namelijk best spannend zijn om zaken uit handen te geven aangezien zij uiteindelijk de verantwoordelijkheid dragen, samen met de supervisor natuurlijk. En als jij bang bent om dom gevonden te worden en dus dingen niet vraagt en maar aanmoddert, is dat voor de arts-assistent erg vervelend aan het einde van de dag als zaken uiteindelijk toch geregeld moeten worden. Voel je niet dom en vraag dus om hulp als je dingen (nog) niet weet!
‘Krijg korting op de boeken van Compendium Geneeskunde met kortingscode ‘Inoek10’
Koop een zakkaartje of pocketboek.
Nee, je hoeft echt nog niet alles te weten want zoals eerder genoemd: je bent er om te leren. Maar het is wel leuk als je de basiskennis van het specialisme waarbij je meeloopt kent of paraat hebt in de vorm van een zakkaartje of leerboek in pocketversie. Compendium biedt zowel zakkaartjes als pocketversies aan voor veel verschillende specialismen, vind hier een overzicht van alle pocketversies en krijg 10% korting met kortingscode ‘Inoek10’.
m.u.v. pocketversie KNO, huisartsgeneeskunde, radiologie
Geniet van de vrijheid.
Als coassistent heb je geen verplichtingen dus geniet daarvan! Je hoeft namelijk niet perse op de afdeling te blijven. Wil je met je patiënt mee naar een onderzoek zoals een hartkatheterisatie, echo, pacemaker implantatie, gastroscopie, CT-scan of nierbiopt? Vraag het de de patiënt en de afdeling waar het onderzoek plaatsvindt. Grote kans dat ze het alleen maar leuk vinden en je graag alles uitleggen! Wil je je juist verdiepen achter de computer? Ook prima. Graag eens een kijkje op de SEH nemen, kan waarschijnlijk ook geregeld worden!
Leg de lat niet te hoog en heb het leuk!
Tuurlijk zijn we allemaal streberig en willen we graag veel leren en goede dokters worden, maar dat is een proces dat tijd en beslag neemt en niet iets wat in een weekje lukt. Leg de lat dus niet te hoog en geniet gewoon van de positie waarin je een kijkje mag nemen bij alle specialismen.
Heb je iets gehad aan de tips? Deel dat dan op Instragram.
Lijkt het jou leuk om de volgers van doktersdiehetandersdoen eens een weekje mee te nemen tijdens jouw coschappen via de instagram pagina of een blog? Stuur me dan een berichtje.